14 weken

De zwangerschap is al 14 weken gevorderd en misschien kan je al wat zien aan je vriendin. Misschien ook niet. Allebei is goed, het verschil van hoe een zwangerschap is, is tussen vrouwen onderling enorm.

Misschien had je al besloten de zwangerschap bekend te maken in je directe omgeving, nu is het moment dat je het veilig met de rest van de wereld kunt delen. De kans op een miskraam is minimaal.

Seksualiteit

Er bestaan veel mythen en misverstanden over seksualiteit. Vragen worden vaak niet of slechts half uitgesproken. De zwangerschap is een periode waarin de (seksuele) relatie tussen partners grote veranderingen ondergaat en daarbij ook onder spanning kan komen te staan. Geslachtsgemeenschap hoeft in de zwangerschap niet vermeden te worden, het kan geen kwaad.

Hoe zij seksualiteit beleeft kan heel divers zijn. Sommige vrouwen krijgen, met name in het tweede trimester, meer zin. Andere hebben de hele zwangerschap minder zin in vrijen. Ook bij mannen is er veel verschil. Bij mannen kan de beleving van seksualiteit worden beïnvloed door angst het kind te beschadigen of een miskraam te veroorzaken. Dit is gelukkig niet mogelijk. Wel kan het zijn dat ook jij minder zin hebt. Praat hier met elkaar over en probeer een manier te vinden die voor jullie allebei prettig is. Seks in de zwangerschap is niet schadelijk, maar ook niet altijd vanzelfsprekend.

Gezonde voeding

Je vriendin is al voorgelicht over voeding. Wat mag ze eten, wat niet en waarom juist niet. Je kunt haar helpen door te proberen samen op gezonde voeding te letten.

De algemene stelregel is dat gezond en gevarieerd het beste is. Zij levert de voedingsstoffen voor de groei en bouw van jullie kind.

Maar ook voor jou is gezond eten belangrijk. De periode straks na de bevalling zal een periode zijn waarop je op momenten je reserves zal moeten aanspreken en het is daarom belangrijk dat je nu al werkt aan een goede conditie. Dus gezond eten, voldoende rust en af en toe lichamelijke inspanning.

En natuurlijk kun je je vriendin helpen door niet voor haar neus een broodje Americain Filet of een lekker medium done biefstukje te gaan eten.