Bewegingen voelen

Bij 18 weken kunnen sommige vrouwen het kindje voor het eerst voelen bewegen. Het is niet ongewoon als dat veel later is. Wanneer een vrouw een baby voelt bewegen is afhankelijk van verschillende dingen:

Ze zal een eerste kindje later in de zwangerschap gaan voelen dan wanneer het haar tweede of derde is. Een eerste kindje wordt meestal rond 20 weken voor het eerst gevoeld maar het kan ook iets eerder of later zijn.

Als de placenta op de voorwand (buikkant) van de baarmoeder ligt zal ze het kindje gemiddeld later voelen dan wanneer de placenta op de achterwand (rugkant) ligt. De baby schopt bij een placenta op de voorwand dan min of meer in een kussentje.

Een vrouw die wat steviger is zal de baby gemiddeld wat later in de zwangerschap voor het eerst voelen.

Van de buitenkant duurt het nog wat langer voordat je het kindje kan voelen bewegen. Dus jij zal nog eventjes geduld moeten hebben. Gemiddeld kan je het rond 24 weken gaan voelen maar afhankelijk van de placentaplek en het laagje tussen jouw hand en de baby kan het wat eerder of later zijn.

Wist je dat?

Een zwangerschap is een periode die gepaard gaat met veel verschillende, soms wisselende emoties, zowel positieve als negatieve. Als je negatieve emoties overheersen, is het belangrijk dat je dit bespreekt met één van onze verloskundigen. Zij kunnen je hierin begeleiden.

Je baby krijgt nu zijn eigen vingerafdruk. Een vingerafdruk wordt niet alleen bepaald door erfelijkheid, maar ook door voeding en ziektes.