Op de helft

Gefeliciteerd, de helft van de zwangerschap zit erop! Het is wel de minst opvallende helft. Want hoewel je de eerste helft heel veel bezig bent met wat er allemaal gaat veranderen in je leven, verandert haar lichaam nu steeds zichtbaarder. Je zal zien dat ze tussen nu en ongeveer een maand ook wat zichtbaar ‘zwanger zal lopen’. Haar rug kan wat holler worden.

Ze kan tussen nu en de komende weken last krijgen van bandenpijn. Dit is een pijn die veroorzaakt wordt door spanning op ‘ophangbanden’ van de baarmoeder. Vergelijk het met elastieken waar meer rek op komt. Bandenpijn kan vervelend zijn maar is niet gevaarlijk.

Tijdens de zwangerschap krijgt je vriendin verschillende keuzes voorgelegd, zo ook de keuze om na de geboorte van jullie kind navelstrengbloed te doneren aan de bloedbank. Dit kan als zij in het ziekenhuis bevalt. Het afnemen van navelstrengbloed is pijnloos voor moeder en kind. Dit navelstrengbloed kan worden gebruikt voor stamceltransplantatie, waardoor kinderen met een ernstige bloedziekte kans hebben op genezing.

Als jullie hiervoor kiezen, is het belangrijk om dit tijdens de zwangerschap al vast te leggen. Wij kunnen jullie voorzien van registratieformulier om aan te melden én om na te gaan of jullie hiervoor in aanmerking komen. Vraag ons hier gerust naar tijdens het spreekuur of kijk op deze link.

Voorlichtingsavonden

Tijdens de zwangerschap is het mogelijk om op verschillende manieren informatie te krijgen ten aanzien van de bevalling, het kan waardevol zijn om deze samen met je vriendin te bezoeken. Bijvoorbeeld als je vriendin in het ziekenhuis wil bevallen, er wordt elke eerste week van de maand een voorlichtingsavond in het ziekenhuis georganiseerd. Jullie kunnen inschrijven via het ziekenhuis.

Tip

Sommige partners hebben in deze periode het gevoel dat zij 'buitenstaander' zijn. De moeder draagt de zwangerschap en ook de controles gaan over hoe zij zich voelt. Praat zoveel mogelijk met je vriendin: vertel haar hoe het voor jou is en vraag naar hoe zij de zwangerschap beleeft.