Harde buiken

Bij ongeveer 4 maanden begint de baby harder te groeien dan de baarmoeder. De baarmoeder rekt uit en reageert daarop met samentrekken met als gevolg dat de buik hard wordt. Deze harde buiken zijn nuttig voor de baby, want ze werken als soort van massage. Het prikkelt en stimuleert de zenuwen van de baby.

Het samentrekken van de spieren van de baarmoeder is om alvast te oefenen voor de bevalling. Het is een voorbereiding op de weeën en worden daarom ook wel voorweeën of oefenweeën genoemd. Ze kan ook harde buiken krijgen wanneer ze zich te veel inspant. Ook een volle blaas, bukken, bewegingen van het kindje of vrijen kunnen voor een harde buik zorgen. Harde buiken zijn dus een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap.

Natuurlijk kunnen harde buiken ook veroorzaakt worden door een combinatie van deze oorzaken. Bij harde buiken is het fijn als ze even rust kan nemen. Op de bank met een boekje erbij, een beetje gemasseerd worden. Misschien kan jij wat taken van haar overnemen zoals boodschappentassen dragen of stofzuigen.

Wanneer moet je je zorgen maken?

In principe zijn harde buiken een signaal en niks om je zorgen over te maken. Het lichaam zegt dat het voor deze duur van deze zwangerschap een beetje te druk is geweest. Iets rustiger aan doen is het advies. Dit vinden veel vrouwen overigens heel moeilijk en het is als partner niet altijd makkelijk om hier iets te betekenen. Als jij je zorgen maakt geef dit dan aan bij ons.

Het is niet goed als de harde buiken steeds heftiger worden, met regelmaat en korte tussenpozen elkaar opvolgen en/of als er bloedverlies bij komt kijken. Bel in geval van twijfel altijd de verloskundige.

Tip

Bied haar een massage aan ter ontspanning. Je kan dit zelf doen, je kunt niks fout doen of de bevalling opwekken. Je kunt ook een massage regelen bij een gespecialiseerde massagepraktijk. Sommige praktijken bieden waardebonnen aan voor zwangeren, sommige hebben speciale zwangeren-behandeltafels waar ze op haar buik op kan liggen. Alleen dat is vaak al een feest.

En regel je voor haar een massage, dan hoef je jezelf natuurlijk ook niet te vergeten!