Borst- of kunstvoeding?

Tijdens het spreekuur zal één van onze verloskundige deze keuze met jullie bespreekbaar maken, het is een belangrijke afweging die jullie samen moeten maken.

Maar misschien zijn jullie er al uit wat voor voeding jullie je kindje willen aanbieden. Zo niet, dan is er genoeg informatie te vinden op internet of in boeken. De keuze tussen borst- en flesvoeding is persoonlijk. Kies nooit iets, omdat dat goed is geweest voor iemand anders maar kies wat goed bij jullie past.

Borstvoeding

Veel mensen kiezen in eerste instantie voor borstvoeding.

Uit onderzoek blijkt dat borstvoeding voor de gezondheid van moeder en kind de beste voeding is. Moedermelk bevat de belangrijkste bouw- en afweerstoffen die zorgen voor de groei en tevens je baby beschermen tegen infecties. Bovendien wordt de kans op het ontwikkelen van allergieën verkleind.

Ook zorgt het geven van borstvoeding ervoor dat er een lagere kans is op wiegendood. Bij je vriendin verkleint het geven borstvoeding de kans op het krijgen van borstkanker. Hoe langer ze voedt, hoe minder kans ze heeft.

Het geven van borstvoeding is een natuurlijk proces dat (vooral) in de eerste week veel oefening vergt. Het is belangrijk de melkproductie goed op gang te krijgen en te leren om je kindje op een goede manier aan te leggen. Hierbij kunnen de kraamverzorgster, verloskundige of verpleegkundige ondersteunen, voor je vriendin is het waardevol als je betrokken bent bij de borstvoeding zodat jij haar in de avonden en nachten hierbij kan ondersteunen. De kans dat de borstvoeding slaagt is groter wanneer jij als partner ook betrokken bent.

Ook zijn er lactatiekundigen (borstvoedingsspecialisten) die je kunt raadplegen als dat nodig mocht zijn. Gelukkig zijn eventuele problemen meestal goed op te lossen en van korte duur, wat de tijdsinvestering de moeite waard maakt.

Kijk voor uitgebreidere informatie over borstvoeding eens op de website van het Voedingscentrum.

Je kunt ook terecht op onderstaande websites:

Flesvoeding

Flesvoeding is een prima andere keuze. Vooral in Nederland waar we beschikken over veilig en schoon drinkwater. Wil je alle voor- en nadelen van borst- en flesvoeding overzichtelijk op een rijtje zien? Kijk dan eens in het boek Aanpakken voor Aanstaande Vaders van David Borman, uitgeverij Spectrum, ISBN: 9789000322619.

Voor meer informatie over flesvoeding kun je terecht op de website van het Voedingscentrum.

Tip

Veel mensen beginnen met borstvoeding onder het motto ‘Als het lukt…’. Als je de kans van slagen wil vergroten, bezoek dan samen met haar een voorlichtingsavond over borstvoeding. Misschien voelt dat wat ongemakkelijk maar je kan daar tips en trucs krijgen om niet in de grootste valkkuilen te trappen.