Laatste trimester

Het laatste trimester gaat nu beginnen, de zwangerschap is al ver gevorderd. Jullie baby is inmiddels zo’n 35 centimeter en net iets minder dan een kilo zwaar. Hij begint huidsmeer aan te maken wat hem beschermt tegen de natte omgeving in de baarmoeder.

Je vriendin kan tijdens de zwangerschap last hebben van enge dromen. Dit zijn precies wat het zijn: dromen. Ieder mens droomt iedere nacht, niet iedereen herinnert die droom. Zwangere vrouwen kunnen vaak eng dromen over de toekomst, hun kind en of het allemaal goed zal gaan. Wat ze dromen is geen goede voorspeller van hoe het werkelijk zal gaan.

Ervaringen van anderen

Voor veel mannen begint het nu werkelijker te worden dat er echt een kind aan gaat komen. Het is wat minder een ‘ver van mijn bed’-gebeurtenis. Misschien was jij er al eerder bewust mee bezig, misschien komt het nog wat later. Hoe dan ook: een goede voorbereiding is het halve werk. Vraag eens aan je eigen vader (als dat mogelijk is), aan je broer, vrienden of collega’s hoe zij het hebben ervaren om vader te worden. En kijk eens of je wat meer van ze te weten kan komen dan alleen de grappen die vaak gemaakt worden. Veel ervaringsdeskundigen hebben tips waar je echt wat mee kan.

Natuurlijk kun je ook zelf informatie ergens vandaan halen. Dat kan een boek zijn, of een cursus die je samen met je vrouw doet. Er is zelfs een cursus die alleen voor aanstaande vaders bedoeld is: Aanpakken voor Aanstaande Vaders.

Groeiecho

Tussen 28 en 30 weken zwangerschap zullen wij middels een groeiecho nog eens kijken naar de groei van jullie kindje. De groei controleren we door het meten van de omtrek van het hoofdje, het buikje en het bovenbeen van jullie kindje.

Mocht de groei afwijkend zijn, zullen er nog extra groeicontroles volgen, als je kindje binnen de curve groeit, volgt een volgende (en laatste) echo bij 36 weken.

Tip

Vrouwen hebben soms last van nesteldrang, het is fijn voor je vriendin als jij haar helpt met de praktische dingen, zoals de inrichting van de babykamer.