‘Bakerpraatjes’

Veel zwangere vrouwen krijgen commentaar op hun buik. Hij is groot, juist te klein, erg naar voren of juist niet. Er wordt gezegd hoe je kan zien of het een jongetje of meisje wordt, wanneer de bevalling wel zal komen (vroeger of later) of er wordt gevraagd of het er misschien toch geen twee zijn.

Dit soort ‘bakerpraatjes’ kan een vrouw onzeker maken.

Onnodig: bakerpraatjes zijn niet waar. Ook al komt het zo nu en dan toevallig uit, het is nergens op gebaseerd. En sommige praatjes zijn zelfs wetenschappelijk onderzocht en niet juist gebleken. Niks van aan trekken dus.

Hoe staat het met jou?Is de babykamer klaar? Of juist niet?Weten jullie al waar je wil dat de bevalling plaats gaat vinden? Of heb je geen keuze?

Als jij of zij twijfels hebt, vragen, onduidelijkheden of bijvoorbeeld duidelijke wensen, dan is het altijd mogelijk om deze bespreekbaar te maken met één van onze verloskundigen. Wij vinden het belangrijk om jou als aanstaande vader te betrekken bij de zwangerschap en bevalling. Tijdens één van de volgende controles zullen we met jullie de bevalling bespreken en daarbij jullie wensen en verwachtingen.

Voorbereiden op de bevalling

Mogelijk volgt je vriendin een zwangerschapscursus of volgen jullie samen een cursus. Dit is een goede manier om je samen voor te bereiden op de bevalling. Jij kan een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van je vriendin.

Maar weet je bijvoorbeeld al of je vriendin pijnstilling wenst of juist niet? Dit zijn belangrijke zaken om samen voorafgaand aan de bevalling te bespreken.

Als je wil, kan je via deze link meer informatie vinden over de bevalling op onze website.

Tip

Een geboorteplan kan helpen jullie wens, vragen, onduidelijkheden zichtbaar en bespreekbaar te maken voor ons. In een geboorteplan kan je opschrijven hoe je wenst dat de bevalling zou verlopen, hoe je je rol als partner ziet, waar je wil dat de bevalling plaats vindt, wat jullie juist niet zouden willen, etc.

Houd er rekening mee dat een bevalling niet tot in de puntjes gepland kan worden en dat dit document voornamelijk bedoeld is om wensen, vragen etc. te bespreken. Soms kan de bevalling anders lopen dan je verwacht had. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. Realiseer je ook dat er voor ons of de gynaecoloog soms een aanleiding kan zijn om van jullie geboorteplan af te wijken, als hier een medische reden voor is.

Op onze website vind je een format voor het opstellen van een geboorteplan. Dit kun je invullen en naar ons sturen, zodat we dit later op het spreekuur met je kunnen bespreken.