Vaker op controle

De zwangerschapscontroles zullen nu ongeveer om de 2 weken zijn. De groei van de baby, de bloeddruk van de moeder en de bewegingen van het kind worden gecontroleerd en nagevraagd. Als je baby nu geboren zou worden heeft het, als het verder niet ziek is, hele goede kansen.

Hij kan zichzelf nog niet warm houden en ook eten zal moeilijk gaan. Een baby die bij 32 weken geboren wordt zal daarom altijd op een couveuseafdeling moeten worden opgenomen.

De beweging van jullie kindje kan anders gaan voelen voor je vriendin: omdat de ruimte in haar buik de komende weken beperkter wordt door de groei van het kind, zullen de bewegingen doorgaans minder groot zijn.

Het is nog steeds belangrijk dat je vriendin het kindje elke dag voelt bewegen. Neem bij twijfel altijd contact met ons op.

Wanneer moet je bellen?

Tijdens het spreekuur zullen wij bespreken wanneer je vriendin ons moet bellen, op moment dat zij denkt dat de bevalling begonnen is. Misschien zal ze jou vragen om ons te bellen, daarom ook voor jou belangrijk om te weten wanneer je ons moet bellen.

Je belt ons op de volgende tijdstippen en momenten:

Vóór 37 weken bel je altijd bij weeën, bloedverlies of gebroken vliezen.

Na 37 weken bel je ons als het volgende zich voordoet:

Bel ons ook als:

Als de vliezen ’s nachts breken en als de kleur van het vruchtwater helder of roze is, het hoofdje van de baby is ingedaald en je vriendin heeft nog geen (regelmatige) contracties, dan is het veilig om af te wachten tot de ochtend, om ons te bellen.

Tip

Geniet nog even van het samen zijn. Ga er een weekendje tussen uit, pak een filmpje op de bank of creëer een pyjamadag. Iets waar jullie samen gelukkig van worden. De tijd na de bevalling zal druk zijn. Jullie zullen allebei vooral aandacht hebben voor de baby, en misschien wat minder voor elkaar. Het is dan heel fijn om herinneringen te hebben aan hoe hecht het was, om te weten hoe samen het weer gaat worden.