Voorwee├źn

Het kan zijn dat je vrouw voorwee├źn heeft, of de slijmprop verliest. De slijmprop is precies hoe het heet: een propje slijm dat de baarmoeder als een soort kurkje een extra bescherming geeft tegen de buitenwereld. Sommige vrouwen verliezen dit voor de bevalling, anderen tijdens en bij sommige vrouwen zie je het nooit terug. Het verliezen van de slijmprop zegt dus ook niks over wanneer de bevalling gaat plaats vinden.

De kraamtijd

Het kraambed is voor je vriendin belangrijk om goed te herstellen van zwangerschap en bevalling. Een kraambed kan ook tegenvallen, omdat bijvoorbeeld hechtingen pijn doen. Daarbij kan vermoeidheid een grote rol spelen, net als de borstvoeding die nog niet goed op gang is en veel energie vraagt. Wij adviseren je vriendin veel rust te nemen.

Beperk het kraambezoek om de rust voor je vriendin en jullie kindje te bewaken. Het kan voor jou als kersverse vader ook prettig zijn om de eerste dagen of weken thuis te zijn, zodat je niks hoeft te missen van de eerste momenten met jullie kindje.

Als jullie thuiskomen van een ziekenhuisbevalling, kun je het beste dezelfde dag de dienstdoende verloskundige bellen in verband met het plannen van kraamvisites. Tevens dien je de kraamzorg in te lichten dat je vriendin bevallen is, zodat zij een kraamverzorgster op tijd op kunnen roepen.

Na de bevalling komen onze verloskundigen om de dag bij jullie thuis voor een kraamcontrole. Samen met jullie en de kraamverzorgende spreken we bepaalde onderwerpen door, zoals borstvoeding, temperatuur van de baby, urine en ontlasting van moeder en kind en eventuele controle van hechtingen.

Tip

Zorg dat je niet meer al te veel alcohol drinkt of heel ver weg bent. Het kan zijn dat je gebeld wordt dat het begonnen is en dat ze je nodig heeft.

In geval van twijfel overleg met haar wat ze prettig vindt. Geef haar het gevoel dat ze op je kan vertrouwen.